Self Levelling Şap Uygulama Sistemi

Self Levelling Şap Uygulama Sistemi

Self leveling şap Türkçe kelime anlamı olarak kendinden yayılan demektir. Polimer modifiye çimento esaslı, düzgün ve pürüzsüz bir zemin yüzeyi elde etmek için yüksek akışkan özelliğine sahip kendinden yayılan bir malzemedir. Kendiliğinden yayılan beton tipik olarak iç döşeme kaplamalarını monte etmeden önce geleneksel betona benzer veya daha yüksek bir basınç mukavemetine sahip düz ve pürüzsüz bir yüzey oluşturmak için kullanılır.

Aslında en sağlam zemin ham ve brüt beton yüzeyidir. Fakat atılan brüt betonlar çoğu zaman düzgün olmayabilir. Hatta beton zemin üzerine atılan helikopter şapta bile dalgalanmalar çoğunlukla gözükür. Bu dalgalanmalar genellikle milimetriktir ve bol ışıklı alanlarda zemine hafif açılı bakıldığında kendisini daha iyi hissettirir. Bu tür dalgalanmalar ve yüzey bozuklukları da self leveling şap ile giderilir.

Zemindeki dalgalanmalar mat zeminlerde kendisini fazla göstermez, yalnız parlak zeminlerde en ufak dalgalanma kendisini fazlasıyla hissettirir.

Tüm zemin uygulamalarında ve epoksi kaplamalarda olduğu gibi self leveling şap fiyatı vermek için de, mutlaka zemin keşfinin yapılması gerekir. Keşif yapılırken müşteriden zemin betonu ile ilgili tüm bilgiler alınır. Durum tespiti eksiksiz yapılmalıdır. Tespit sonrası şap kalınlığı belirlenir, sarfiyat miktarının ortaya çıkması ile doğru fiyat verilebilir.

Self Levelling Şap Nasıl Uygulanır?

Her türlü zemin kaplamasında öncelikle zemin kir ve tozdan arındırılır, temizlenir. Zeminde gevşek, oynayan ve kırık kısımlar varsa tamir ve onarımı yapılır. Sonrasında zemine uygun astar uygulanır. Mala yardımı ile şap serilir, kirpi rulo yardımı ile şap yayılır. Taraması yapılır, şap içinden kabarcıklar alınır ve doğal kurumaya bırakılır.

Zeminde bozukluklar ve çukurlar var ise mutlaka şap öncesi düzeltilmeli. Aderansı arttırmak için epoksi astar kullanılabilir. Epoksi astar tozumayı önler ve zemini güçlü kılar. Astar sonrası kumlama yapılır, zemin pürüzleştirilir. Kumlama sonrası silme süpürme işlemi yapılmalı, serbest olan ve zeminle bütünleşmeyen kumlar alınmalıdır.

Uygulama öncesi astar sürülmüş zemin kuruduktan sonra, hazırlanan malzeme mala veya tarak ile yayılarak dökülür. Yayılan şapın yüzeyindeki hava kabarcıkları kirpi rulo kullanarak yok edilir. Temiz bir kova, varil  veya kap içerisinde karıştırılan malzeme 30 dakika içinde yayılıp düzeltilmesi gerekir. Uygulamadan hemen sonrası için şap direk güneş ışığından, aşırı rüzgârdan, sudan ve dondan korunmalıdır. Gerekli önlemler alınmalıdır. Uygulama sonrası ekipmanlar su ile yıkanarak temizlenmelidir. Sürekli suya maruz kalan yerlerde kullanılmamalıdır. Uygulama yapılan alan üzerine herhangi bir kaplama gelmiyorsa self levelling şap (kendiliğinden yayılan şap) üzerine cila uygulanabilir.

Uygulama yaparken çivili ayakkabı kullanılmalıdır. Kendiliğinden yayılan şap priz alırken su ilave edilmemelidir. Şap sonrasında pvc, parke, halı ve benzeri bir kaplama malzemesi varsa 3 gün kadar beklemek gerekir.

Alt zemin döşemede derz varsa düzensiz oluşacak çatlamaların önüne geçmek için kendinden yayılan şap uygulamasında da derz yapılmalıdır. Alt zeminde bulunan derz yukarı taşınmalıdır.

Sarfiyat

Uygulama yapılacak ürüne göre değişiklik göstermekle birlikte, 1mm kalınlık için 1,50 – 1,80 kg/m2 arasında değişiklik göstermektedir.

 Self Levelling Şap Ne Tür Zeminlere Uygulanır?

  • Yoğun trafiği olan alanlarda, konut, ticari ve endüstriyel yapılarda, hastane, süpermarket, eğitim binalarında, otel, alışveriş merkezi gibi yerlerde kullanılır.
  • İç ve dış mekanlarda fayans, seramik, granit seramik, mermer, doğal granit, parke, PVC ve halı gibi malzemelerin altına, tesviye şapı olarak kullanılır.
  • Yüksek dayanım istenen yerlerde (Mağaza Showroom ve endüstriyel zeminlerde).
  • Kalın self levelling uygulamalarının gerektirdiği yerlerde.

Özellikleri ve Avantajları

  • Self levelling şapın hazırlanışı ve uygulanışı kolaydır. Sadece su ile karıştırılması yeterlidir.
  • Uygulama maliyetleri düşük ekonomik bir malzemedir.
  • Kendiliğinden yayılma ve çabuk donma özelliğine sahiptir.
  • Yaklaşık 3-4 saat içerisinde trafiğe açılabilir. Yaklaşık 24 saat sonra döşemeye hazır hale gelir.
  • Endüstriyel zeminler için uygundur, vibrasyon olmadığı sürece makine altlarında kullanılabilir.
  • Kalın uygulamalarda ile çatlama yapmaz ve mükemmel yapışır.
  • Uygulaması kolaydır.
  • Yüzeyi zımparalanabilir.
  • Yüzeye cila uygulanıp direk kullanıma açılabilir. Ya da üzerine pvc, parke, seramik, halı gibi malzemeler döşenebilir.
  • Uygulama kalınlığı 2-30 mm kalınlıkları arasında olabilir.

Bu gönderiyi paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir